Programok 2012

A Hevesi-sík folyamatos faunisztikai és florisztikai felmérése

A program során már nem csak az adott taxonok fajkészletére, hanem az egyes élőhelyeken megvalósuló különböző földhasználati módszerek hatásaira is választ keresünk.

MTÉT-területek biotikai monitorozása

A Hevesi-síkon futó zonális agrárkörnyezetvédelmi célprogramok biotikai alapú, természetvédelmi szempontú monitorozását, a célprogramokban alkalmazott földhasználati előírások hatását hivatott vizsgálni.

Kétéltűfajok monitorozása

Évek óta futó programunk, mely két mintaterületen, a hevesvezékényi Rakottyásban és a pélyi Nagy-fertőn, az ott előforduló kétéltűfajok állományviszonyait hivatott vizsgálni az NBmR protokollja szerint végzett vizsgálati módszerek alapján.

Szalakóta védelmi program

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinációjával, egyesületünk tevékeny részvételével megvalósított program, ami a faj számára kihelyezett több mint 250 db mesterséges odú teljes körű ellenőrzését foglalja magában.

Átmeneti madármenhely üzemeltetése
A terepi munkák vagy többnyire lakossági bejelentés útján hozzánk kerülő sérült, beteg madarak ellátása, gondozása, lehetőség szerint repatriációja folyik tagtársunk Balázs Tibor közreműködésével a Hevesvezekényen működtetett menhelyünkön.

XXI. Tarnaszentmiklósi Természetvédelmi Tábor

Szintén a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen szervezett természetvédelmi oktató-kutatótábor, melyre hagyományosan idén is június utolsó, július első hetében került sor. A tábor ideje alatt a Hevesi-sík fészkelő karakter madárfajainak revier - és fészektérképezése, a szalakóta odúk ellenőrzése, kék vércse fiókák gyűrűzése, valamint a táj mezőgazdasági tábla szintű élőhelytérképezése folyik.

Leader

Egyesületünk 2011 őszén sikeres pályázatot nyújtott be a Helyi Vidékfejlesztési stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás pályázati felhívására ’A helyi értékek, hagyományok összegyűjtése, feldolgozása, megőrzése, hozzáférhetővé tétele’ célterületre.  A megítélt 100%-os intenzitású támogatás (2 901 950 Ft) a Hevesi-sík helyi jelentőségű természeti értékeinek feltárását, az adatok feldolgozását és a projekt végső célját tekintve azok bemutatását szolgálja.

(c) Üröm Egyesület - Kivitelezés: (c) Com&Com2005 Bt, Bagi László 2012.

A honlap megjelenését a 76/2012 (VII.29) VM rendelet alapján
a „Dél-Heves helyi védett természeti értékeinek felmérése, feldolgozása, az eredmények hozzáférhetővé tétele”
című LEADER pályázat tette lehetővé.

Go to TOP